Projekt #3 | Pusztavám

A faültetési szolgáltatásunk erdőszerkezet-átalakítással, valamint területileg őshonos facsemeték telepítésével valósul meg. Célunk egy olyan erdő létrehozása, mely a jelenlegi állománnyal szemben a klímaváltozásnak jobban ellen tud állni. Az ilyen erdő egy több fafajból álló, szerkezetileg gazdag társulás.

Jelenleg ezen a területen az 1960-as évek végén telepített idegenhonos erdeifenyő állomány található, illetve később foltokban megjelent az invazívan terjeszkedő akác. A klímaváltozás kedvezőtlen hatásai miatt mindkét fafaj egészségi állapota jelentősen leromlott, sőt az erdő tűzveszélyessé vált. A 60 éves fenyők és a 30 éves akácok tarvágására ad lehetőséget a hatályos erdőterv.

Azonban a tarvágás elkerülésével, léknyitással, állománykiegészítéses felújítási módot alkalmazva is megvalósítható az erdei fenyő és az akác fafajok cseréje. Egyedenként értékeljük az egyes fák egészségi állapotát és csak a beteg egyedet távolítjuk el. Helyükre őshonos, hosszútávon fenntartható fafajok egyedeit ültetjük. Az így kialakított vegyes fafajú állomány 90-110 évig fenntartható.

Az ültetett csemetéket az első években ápoljuk, szükség esetén pótoljuk, védekezünk a vadkár ellen. Ezt követően 10 évente kell a szükséges erdőnevelési beavatkozásokat elvégezni, pl. a betelepülő invazív fajokat kell eltávolítani.


Országos Erdőállományadattári szám:
Pusztavám 18/A

Terület nagysága:
3 ha

Megkötött CO2:
147 tonna CO2
(az erdő élettartamára kalkulálva, a fakitermeléssel együtt)

Helyrajzi szám:
Pusztavám 09/47

Ültetendő facsemeték száma:
5.000 csemete/ha

Ültetendő fafajok:
hazai kocsányos tölgy,
hazai kocsánytalan tölgy, hárs, juhar, berkenye


Kezelő Erdészet:
Vérteserdő Zrt.

Csemete ár:
2900 Ft/csemete
  47°25’52.4”N 18°14’54.8”E Szakmai Projektleírás

Projektek

BUDAPEST 2023 – WA Legacy Forest Pusztavám Piliscsaba Balatonszemes Telekom Veszprém LevegőLegelő Füzér
Lépjen velünk kapcsolatba!