Projekt #3 | Pusztavám

A faültetési szolgáltatásunk erdőszerkezeti átalakítással, valamint területileg őshonos facsemeték telepítésével történik. Célunk egy olyan erdő létrehozása mely a klímaváltozásnak is jobban ellen tud állni. Az ilyen erdők a több fajból álló elegyes örök-erdők.

Jelenleg ezen a területen idegenhonos erdeifenyő és invazív akác áll, amit az 1960-as évek végén telepítettek. A klímaváltozás kedvezőtlen hatásainak köszönhetően mindkét állományalkotó fafaj egészségi állapota jelentősen megromlott. A 60 éves fenyők és a 30 éves akácok tarvágására ad lehetőséget a hatályos erdőterv.

A tarvágás elkerülésével, állománykiegészítéses felújítási módot alkalmazva is megvalósítható a jelenleg állományt alkotó erdei fenyő és akác fafajok cseréje. Egyedenként értékeljük az egyes fák egészségi állapotát, további fenntarthatóságuknak lehetőségét. Az alkalmazott technológia során csak az azonosítottan beteg egyed kerülnek kitermelésre és helyükre őshonos, hosszútávon fenntartható fafajok egyedeit ültetjük. Az így kialakított vegyes fafajú állomány tapasztalataink szerint 90-110 évig.

Az ültetett csemeték 6-8 éves ápolást igénylő időszakán túl, a faállomány kezelése alacsony környezetterheléssel megvalósítható. 7-10 évente szükséges az erdőnevelési beavatkozások elvégzése, melyek fő célja a betelepülő invazív fajok tovább terjedésének megakadályozása.


Országos Erdőállományadattári szám:
Pusztavám 18/A

Terület nagysága:
3 ha

Megkötött CO2:
480.000 KG CO2
(az erdő élettartamára kalkulálva)

Helyrajzi szám:
Pusztavám 09/47

Ültetendő fafajok száma:
5.000 csemete/ha

Ültetendő fafajok:
hazai kocsányos tölgy,
hazai kocsánytalan tölgy, hárs, juhar, berkenye


Kezelő Erdészet:
Állami Erdőgazdaság

Csemete ár:
2900 Ft/csemete
  47°25’52.4”N 18°14’54.8”E Szakmai Projektleírás

Projektek

BUDAPEST 2023 – WA Legacy Forest Pusztavám Piliscsaba Balatonszemes Telekom Veszprém LevegőLegelő Füzér
Lépjen velünk kapcsolatba!