Projekt #5 | Balatonszemes

Balatonszemesen izgalmas munkálatok zajlanak, hiszen egy közel öt hektáros területen erdőtelepítést valósítunk meg. A cél, hogy a környékre jellemző őshonos fafajok telepítésével egy új erdőfoltot hozzunk létre. Az erdőtelepítés üzenete a helyi biodiverzitás megőrzése és az ökoszisztéma egészségének javítása.

A projekt jelentősége nagyon sokszínű. Az őshonos fák telepítése elősegíti a környék faunájának és flórájának sokszínűségét, és hozzájárul a természetes ökoszisztéma helyreállításához. Az erdőállomány fejlődése révén nő a szénmegkötés, csökken a levegőszennyezés, és javul a talajminőség. Az erdőtelepítés továbbá lehetőséget teremt a helyi közösség részvételére és összefogására, erősítve ezzel a környezeti tudatosságot és felelősséget.

Az erdőtelepítés Balatonszemesen tehát nem csupán egy esemény, hanem egy hosszú távú beruházás a fenntartható jövőért. Az őshonos fajoknak otthont adó erdők hozzájárulnak a helyi turizmus fejlődéséhez is, hiszen egy tájba illő természeti környezetet teremtenek a látogatók számára. Emellett a telepített fák hosszú távon biztosítják az erdős terület klímavédelmi szerepét.


Országos Erdőállományadattári szám:
Balatonszemes 2/E

Terület nagysága:
4,8 ha

Megkötött CO2:
600 tonna CO2
(90-110 év)

Helyrajzi szám:
-

Ültetendő facsemeték száma:
8000 csemete/ha

Ültetendő fafajok:
hazai kocsányos tölgy, kocsánytalan tölgy, cser

Kezelő Erdészet:
Állami Erdőgazdaság

Csemete ár:
2900 Ft/csemete
  46°46’59.3”N 17°47’26.6”E

Projektek

BUDAPEST 2023 – WA Legacy Forest Pusztavám Piliscsaba Balatonszemes Telekom Veszprém LevegőLegelő Füzér
Lépjen velünk kapcsolatba!