Projekt #4 | Piliscsaba

A faültetési szolgáltatásunk célja, hogy az erdőterületen szerkezeti átalakításokat végezzünk el és területileg őshonos facsemetéket telepítsünk. Célunk, hogy az erdő a klímaváltozásnak jobban ellen tudjon állni és egy több fafajból álló, elegyes örökerdő jöjjön létre.

A telepítés célja őshonos fafajokból álló, a jelenleginél magasabb természetességű, a potenciális vegetációhoz közel álló a Pilis hegységben honos fajtákkal történő erdőfelújítás.
Az állomány jelenleg gyenge és fokozatosan romló egészségi állapotú, idegenhonos fajokból, nagyrészt 66 éves erdei fenyőkből, illetve kisebb részt feketefenyőből áll.

Az erdőfelújítás első lépéseként a vizsgálatok után az egészségileg meggyengült fenyők kiemelése történik, ugyanis bizonyos mértékű száradás után nem érdemes a fenyőfák fenntartása. Ez elsősorban foltokban fog megvalósulni, figyelemmel kísérve a természetben lezajló pusztulási folyamatokat. A beavatkozásnak köszönhetően a fenyők fokozatosan átadják helyüket az alattuk lévő lombos fafajok csemetéinek, először fenyő alatt lombos újulatként. Idővel egyre növekvő foltokban csak lombos fák fogják uralni a területet.

Az ültetett csemeték 6-8 éves ápolást igénylő időszakán túl, a faállomány kezelése alacsony környezetterheléssel megvalósítható. 7-10 évente szükséges az erdőnevelési beavatkozások elvégzése, melyek fő célja a megjelenő invazív fajok visszaszorítása.


Országos Erdőállományadattári szám:
Piliscsaba 15/C

Terület nagysága:
4,67 ha

Megkötött CO2:
640 tonna CO2
(90-110 év)

Helyrajzi szám:
Piliscsaba 09/47

Ültetendő facsemeték száma:
5.000 csemete/ha

Ültetendő fafajok:
hazai kocsányos tölgy,
hazai kocsánytalan tölgy, hárs, juhar, berkenye


Kezelő Erdészet:
Állami Erdőgazdaság

Csemete ár:
2900 Ft/csemete
  47°39'06.2"N 18°49'31.2"E Szakmai Projektleírás

Projektek

BUDAPEST 2023 – WA Legacy Forest Pusztavám Piliscsaba Balatonszemes Telekom Veszprém LevegőLegelő Füzér
Lépjen velünk kapcsolatba!