Projekt #4 | Piliscsaba

A faültetési szolgáltatásunk célja, hogy az erdőterületen szerkezeti átalakításokat és területileg őshonos facsemetéket telepítsünk. Célunk, hogy az erdő a klímaváltozásnak jobban ellen tudjon állni és egy több fajból álló elegyes örök erdő jöjjön létre.

A telepítés célja az őshonon fafajokból álló magasabb természetességű, a potenciális vegetációhoz közel álló a Pilis hegységben honos fajtákkal történő erdőfelújítás.
Jelenleg gyenge és fokozatosan romló egészségi állapotú, idegenhonos fajok uralta erdő, mely nagyrészt 66 éves erdei fenyőkből illetve kisebb részt feketefenyőből áll. 

Az erdő újítás első lépcsőjeként a vizsgálatok után az egészségileg meggyengült fenyők kiemelése történik, ugyanis bizonyos mértékű száradás után nem érdemes a fenyőfák fenntartása. Ez elsősorban foltokban fog megvalósulni, figyelemmel kísérve a természetben lezajló pusztulási folyamatokat. A beavatkozásnak köszönhetően a fenyő fokozatosan átadja a helyét az alatt lévő lombos fafajok csemetéinek, először fenyő alatt lombos újultaként, majd egyre növekvő foltokban csak lombos fák fogják uralni a területet.

Az ültetett csemeték 6-8 éves ápolást igénylő időszakán túl, a faállomány kezelése alacsony környezetterheléssel megvalósítható. 7-10 évente szükséges az erdőnevelési beavatkozások elvégzése, melyek fő célja a betelepülő invazív fajok tovább terjedésének megakadályozása.


Országos Erdőállományadattári szám:
Piliscsaba 15/C

Terület nagysága:
4,67 ha

Megkötött CO2:
640.000 KG CO2
(90-110 év)

Helyrajzi szám:
Piliscsaba 09/47

Ültetendő fafajok száma:
5.000 csemete/ha

Ültetendő fafajok:
hazai kocsányos tölgy,
hazai kocsánytalan tölgy, hárs, juhar, berkenye


Kezelő Erdészet:
Állami Erdőgazdaság

Csemete ár:
2900 Ft/csemete
  47°39'06.2"N 18°49'31.2"E

Projektek

BUDAPEST 2023 – WA Legacy Forest Pusztavám Piliscsaba Balatonszemes Telekom Veszprém LevegőLegelő Füzér
Lépjen velünk kapcsolatba!