Magyar Atlétikai Szövetség & Climate Action

Magyar Atlétikai Szövetség & Climate Action

Szerződést kötöttünk az Atlétikai Szövetséggel, így mi leszünk a fenntarthatósági partnereik!

A MASZ Környezetvédelmi és a fenntarthatósági állásfoglalása 2024

A World Athletics 2024-ben környezetvédelmi és fenntarthatósági pályázatot írt ki a nemzeti szövetségek részére, melyet a Magyar Atlétikai Szövetség megpályázott, majd a Fenntarthatósági Stratégiájának megvalósítási törekvési tervével elnyert.

Magyar Atlétikai szövetség környezetvédelmi törekvése:

A Magyar Atlétikai Szövetség rövid és hosszú távú környezet- és klímavédelmi stratégiát készít és valósít meg tagszervezeteik létesítményeiben, kiemelet sporteseményein és atlétáik kommunikációs bevonásával.

A szélsőséges időjárás, az energiaválság és a tágabb értelemben vett éghajlatváltozás egyre nagyobb hatást gyakorol a sportiparra – versenyszervezések, felkészülések, létesítmény fenntarthatóság szempontjából. A sport számos más ipari ágazattal kapcsolódik össze, melyek erős környezeti hatásokat bocsátanak ki a világ felé.

A Magyar Atlétikai Szövetségnek célja egy olyan átfogó stratégia megalkotása és megvalósítása, mely teljes mértékben igazodik a nemzetközi trendekhez és a World Athletics által megadott iránymutatásoknak, céloknak is megfelel továbbá illeszkedik a Magyar Atlétikai Szövetség és tagszervezetei tevékenységeihez, lehetőségeihez.

Azzal, hogy a Magyar Atlétikai Szövetség maga is fenntartható gyakorlatokat vezet be tagszervezeteikkel és az atlétákkal közösen a beszállítóik, partnereik és a sport iránt elkötelezett rajongó szurkolóknak, ezzel őket is edukálja, ösztönzi a környezetbarát viselkedési normákra és azok betartására.

A szövetség 2024-es fenntarthatósági és környezetvédelmi tervcéljai a magyar atlétika 3 fő sporteseményén a 129. Atlétikai Magyar Bajnokságon, a Gyulai István Memorial Atlétikai Magyar Nagydíjon és az Atlétikai Magyar Csapatbajnokságon, továbbá a tagszervezetek létesítményeiben a sport karbonlábnyom csökkentése és lehetséges kiváltása (offsetting), így hozzájárulva a világ klímacéljainak az eléréséhez.

A Magyar Atlétikai Szövetség Fenntarthatósági Stratégiájának egyik alapvető célja és hangsúlyos eleme lesz a kiemelt (fent említett) sporteseményeken és a tagszervezetek által üzemeltetett létesítményekben minimálisra csökkenti és kiváltani víztisztító berendezések kihelyezésével a palackos víz és egyéb palackos üdítő italok felhasználását és fogyasztását, ezzel csökkentve a műanyag hulladék termelést, továbbá bevezetni és megvalósíthatóvá tenni a szelektív hulladékgyűjtést.

Ezen a törekvés megvalósításával a magyar atlétikából éves szinten több ezer műanyag palack tűnne el. Állandó és folyamatos lenne a tiszta víz biztosítása a magyar atléták, sportszakemberek, a sportpályákon dolgozók, a versenyekre kilátogató nézők számára. Ennek köszönhetően nem csak a környezetünket, hanem a magyar atlétikában résztvevők egészségét is támogatni tudjuk.

A szövetség ezen stratégia pontos kidolgozásához a Climate Action Kft-t kérte fel partnernek. A cég környezetvédelmi tanácsadásban releváns tapasztalattal rendelkező, a környezetvédelem szinte minden területén magas színvonalú szolgáltatást nyújtó vállalat. Kiemelet referenciájuk, mely a magyar szövetséget és a World Athletics-t is meggyőzte, a hazai rendezésű 2023-as Atlétikai Világbajnokság környezetvédelmi stratégiájának kidolgozása és megvalósítása.

Továbbá a stratégia fontos részét fogja képezni a 2024-es évben számos környezetvédelmi edukációs kommunikáció, mind a versenyek helyszínein, mind az online és média térben az atléták bevonásával.