Fenntarthatóság a sportban - SOCCA Világbajnokság 2022

Fenntarthatóság a sportban - SOCCA Világbajnokság 2022

Együttműködés a SOCCA Kispályás Labdarúgó Sportszövetséggel

A Climate Action Kft. a Magyarországon megrendezésre kerülő SOCCA Kispályás Labdarúgó Világbajnokság hivatalos fenntarthatósági tanácsadója. Az együttműködés keretein belül a hazánkba látogató 40 csapat karbonlábnyomát számoljuk ki és Magyarországon a Vérteserdő Zrt. területén megvalósuló semlegesítési projektünkkel ellentételezzük. Ezzel is hozzájárulva ahhoz, hogy a világbajnokság teljesen környezettudatos rendezvény legyen.
 
Cégünk megvizsgálja az összes ide érkező válogatott csapatnak, az összes résztvevőnek, valamint magának a rendezvénynek a széndioxid kibocsátását, vagyis a CO2 lábnyomát. Továbbá kiszámítjuk, hogy ezt a mennyiséget milyen és mekkora erdőtelepítéssel képes semlegesíteni a rendezvény. Fő célunk, hogy Magyarországon telepítsük az erdőt, a magyar Állami Erdőgazdaságokon keresztül, az Agrárminisztériummal karöltve!
 
A konkrét projekt a Vérteserdő Zrt. területén fog megvalósulni még ebben az évben, ahol jelenleg még erdeifenyő és invazív akác áll, amit az 1960-as évek végén telepítettek. Az erdőtelepítés egy erdőszerkezeti átalakítással fog megvalósulni, aminek következtében egy őshonos facsemetékből álló, a klímaváltozásnak is jobban ellen álló erdőt hozunk létre, melyeket elegyes örök erdöknek is nevezünk. Az ültetett csemeték 6-8 éves ápolást igénylő időszakán túl, a faállomány kezelése alacsony környezetterheléssel megvalósítható. 7-10 évente szükséges az erdőnevelési beavatkozások elvégzése, melyek fő célja a betelepülő invazív fajok tovább terjedésének megakadályozása.