A denevérek jótékony hatással vannak a környezetre

A denevérek jótékony hatással vannak a környezetre

A brit kormány már az 1980-as években törvényeket hozott a denevérek védelmére, kezdve az 1981-es Wildlife and Countryside Act-tel. A brit denevérfajokat európai jogszabályok is védik, például az élőhelyek és fajok védelméről szóló 2010. évi rendeletek. Ezek a törvények védik a denevéreket és az alvóhelyeiket. Ezek a törvények tiltották, hogy szándékosan vagy akaratlanul megzavarják a denevéreket ott, ahol tanyáznak. Tilos denevért megölni és megsebesíteni Miért van ennyi törvény a denevérek és élőhelyük védelmére? Azért, mert a denevérek közvetlenül és közvetve védik a környezetet.

Rovarirtás
Minden denevér éjszakánként több ezer rovart eszik, bár ez a szám a denevér méretétől függően változik. A legkisebb denevérek még mindig két-háromezer repülő rovart esznek meg egy éjszaka. Függetlenül attól, hogy melyik fajjal táplálkoznak, természetes kártevőirtást végeznek. Ezért a denevérházak telepítése és a denevérkotorékok védelme csökkentheti a rovarirtó szerek szükségességét.

Beporzás
A világ más részein a denevérek kulcsfontosságú beporzók és magterjesztők. Az Egyesült Államok délnyugati részén például a denevérek ugyanazt a beporzó szerepet töltik be az agávé növények esetében, mint a méhek a legtöbb brit vadvirág esetében. Más helyeken ugyanúgy eszik a gyümölcsöket és terjesztenek magokat, mint sok madár. Az Egyesült Királyságban a denevérek nem töltik be ezeket a szerepeket, de jelenlétük a természetes élőhelyük kiterjedésének és egészségének mutatójaként használható.

Milyen következményekkel jár a törvények megsértése?
A vadon élő állatokra vonatkozó jogszabályok megsértése ötezer fontig terjedő pénzbírsággal és hat hónap börtönbüntetéssel járhat. Ez azonban minden egyes állatra vonatkozik.