A Climate Action és a kenyai Atlétikai Szövetség együttműködése

A Climate Action és a kenyai Atlétikai Szövetség együttműködése

A 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság alatt számos partneri kapcsolatra tehettünk szert, melyből számunkra kiemelkedő fontossággal- és jelentőséggel bír a kenyai Atlétikai Szövetséggel való együttműködésünk létrejötte.

Egy atlétikai világbajnokságot a világ harmadik legnagyobb sporteseményeként tartanak számon, így volt ez 2023-ban, Budapesten megrendezett világesemény esetében is, amelyen a Climate Action hivatalos partneri pozíciót töltött be. A sportesemény a fenntarthatóság terén is újat hozott, hiszen számos „zöld elem” jelent meg a világbajnokságon, az erdőfejlesztés bemutatásán keresztül az edukációig.
 
A klímaváltozás miatt 2085 után az északi félteke legtöbb városa – köztük Budapest is – alkalmatlan lesz nyári olimpiai játékok megrendezésére, derült ki a kaliforniai Berkeley Egyetem tanulmányából.

A 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság volt az első, amely szorosan követte a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (World Athletics) 2020-ban elindított fenntarthatósági stratégiájának célkitűzéseit. A 2024-es párizsi Olimpia szervezői a rendezvény teljeskörű klímasemlegességét tűzték ki célul, 2027-től pedig kötelező lesz a szigorú sztenderdek betartása, cél az, hogy 2030-ra elérhetővé váljon a rendezvények karbonsemlegessége.
 
A Climate Action, mint környezetvédelemmel-, tanácsadással- és klímavédelemmel foglalkozó vállalat tehát ennek kapcsán válhatott a 2023-as atlétikai világbajnokság hivatalos partnerévé és vehetett részt a vb fenntarthatósági stratégiájának megvalósításában-, a lakosság edukációjában-, mozgásra való ösztönzésében.
 
A sportesemény alatt számos partneri kapcsolatra tehettünk szert, melyből számunkra kiemelkedő fontossággal- és jelentőséggel bír a kenyai Atlétikai Szövetséggel való együttműködésünk létrejötte. Külön köszönet illeti Maxwell Nyamu urat, a kenyai Atlétikai Szövetség fenntarthatósági menedzserét, akivel megkezdtük a közös projekt-ötleteink felvázolását, ennek eredményeképpen pedig meg is született az együttműködés. Ez által célunk Magyarország- és Kenya között egy olyan stratégia megvalósítása, mely hidat képezhet a fenntarthatóság felé vezető, immáron közös úton.