Legacy Forest a Pilisi Parkerdő Zrt. szakmai irányításával

Legacy Forest a Pilisi Parkerdő Zrt. szakmai irányításával

A fenntarthatóság szempontjainak fontosságát az esemény szervezői felismerték, és egy partnerség keretében kezdték meg a Legacy Forest projekt megvalósítását.

Magyarországon került megrendezésre a világ legnagyobb atlétika eseménye, az Atlétika Világbajnokság, amely a sportág legkiemelkedőbb versenyének számít. Az esemény nemcsak a sport és az emberi teljesítmény ünnepe volt, hanem az ökológiai fenntarthatóság is a középpontba került. Az Atlétika Világbajnokság ugyanis a világ harmadik legnagyobb sportrendezvényének hivatalos fenntarthatósági partnere volt, és ennek keretében valósult meg a Legacy Forest nevű erdészeti fenntarthatósági projekt. Ennek a projektnek a létrejöttében a főváros és térségének erdeit kezelő Pilisi Parkerdő Zrt.,kiemelt partnerkért működött közre, az erdészeti társaság a tőle megszokott rendkívül magas szakmai minőségben támogatta a Legacy Forest létrejöttét.
 
Az Atlétika Világbajnokság a sport világában ismeretes rendezvény, amely során a világ legkiválóbb atlétái mérik össze tudásukat és erőnlétüket. Az eseményt a világ minden tájáról érkező sportrajongók milliói követik figyelemmel, és a média is széles körben beszámol az eseményről. Az ilyen nagyszabású rendezvényeknek azonban jelentős ökológiai lábnyomuk lehet, különösen a tömegközlekedés, az energiafelhasználás és a hulladékkezelés területén. Ezért a fenntarthatóság szempontjainak fontosságát az esemény szervezői is felismerték, és egy olyan partnerség keretében kezdték meg a Legacy Forest projekt megvalósítását, amely az Atlétika Világbajnokság hivatalos fenntarthatósági partnerével, a Pilisi Parkerdő Zrt-vel valósult meg.
 
A Legacy Forest projekt célja az volt, hogy az esemény során kibocsátott szén-dioxidot kivonja a légkörből és hozzájáruljon az erdők megújításához. Az erdők az egyik legfontosabb eszközei a bolygó ökológiai egyensúlyának fenntartásában, hiszen oxigént termelnek, szén-dioxidot kötnek meg, és rengeteg élőlénynek adnak otthont. Emellett az erdők védelme és fenntartása is a klímaváltozás elleni harc egyik kulcsfontosságú elemét jelenti.
 
A Pilisi Parkerdő Zrt. a projekt kiemelt partnereként vállalta, hogy segít az Atlétika Világbajnokság által okozott környezeti hatások enyhítésében. Ennek keretében a vállalat szakértői magas szakmai minőségben hozzájárultak a Legacy Forest erdőtelepítési terveihez és megvalósításához. Az erdészeti társaság városierdő programjának elvei alapján hajtotta végre az erdősítési munkálatokat, mely nemcsak a szén-dioxid kivonását segíti elő, hanem hosszú távú előnyöket is hoz, mint például a biodiverzitás, az erdők természeti értékeinek megőrzése és nem utolsósorban a térségben élő lakosság természetben történő rekreációjának, sportolási lehetőségeinek elősegítése, életminőségének javítása.
 
Az Atlétika Világbajnokság és a Legacy Forest projekt összekapcsolása mutatja, hogy a sportesemények is hozzájárulhatnak a fenntartható jövő megteremtéséhez. Az Atlétika Világbajnokság és a Legacy Forest projekt együttműködése példa lehet más események és rendezvények számára is, hogy hogyan lehet felelősségteljesen szervezni és támogatni azokat a célokat, amelyek hozzájárulnak a bolygó és egy világváros lakosságának egészségmegőrzéséhez és a fenntartható jövő kialakításához.