60 ÉVES A KSI – ENNEK APROPÓJÁN KÖZÖS FACSEMETE ÜLTETÉSBE- ÉS HOSSZÚTÁVÚ STRATÉGIAI EGYÜTTMŰKÖDÉSBE KEZDTÜNK

60 ÉVES A KSI – ENNEK APROPÓJÁN KÖZÖS FACSEMETE ÜLTETÉSBE- ÉS HOSSZÚTÁVÚ STRATÉGIAI EGYÜTTMŰKÖDÉSBE KEZDTÜNK

A nagy múltú-, fennállásának 60. évfordulóját 2024-ben ünneplő KSI-ben, vagyis a Központi Sport- és Ifjúsági Egyesületben, számos Európa-, világ- és olimpiai bajnok sportoló kezdte pályafutását. Ennek- és 60 éves múltjának apropóján a KSI- és a Climate Action hosszútávú stratégiai együttműködésre lépett egymással a sport- és a fenntarthatóság szellemében.

A teljesség igénye nélkül: Szivós Márton-, Kásás Tamás-, Benedek Tibor, a férfi vízilabda válogatott jelenlegi szövetségi kapitánya, Varga Zsolt, Storcz Botond (kajak), Berki Krisztián (torna)- és nem utolsó sorban Erdei Zsolt (ökölvívás) nevelkedett fel a KSI rendszerében. Ezen munka eredményességet jelzi, hogy a KSI az országban az egyetlen olyan egyesület lett, amely – más klubok részére átadott versenyzők révén – minden olimpián tudott olimpiai bajnoki címet szerezni.
 
Az Egyesület 14 szakosztályának jelenleg tizenöt sportága közül választhat az, aki kedvet érez kipróbálni, megismerni magát valamely sportágban. A KSI-ben az óvodáskorú gyermekektől egészen a felnőtt versenyzőkig közel 1500 sportoló vesz részt rendszeresen az edzéseken.
 
A KSI nem csupán a sportszakmai területen nyújt elismerő teljesítményt, immáron 60 éve, hanem felelősséggel viseltet környezetünk védelme iránt is. Ennek- és 60 éves múltjának apropóján a KSI- és a Climate Action hosszútávú stratégiai együttműködésre lépett egymással, melynek első aktivitásaként, a sport- és a fenntarthatóság kapcsolataként, 2024. március 19-én, a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Füzéren, a Climate Action LevegőLegelő projektjének részeként 60 darab tölgyfa csemete elültetésére került sor. Az eseményen részt vett Zsoldos Péter, a KSI elnöke, az ültetés szakmai felügyeletét pedig Laczkó Péter erdésztechnikus felügyelte.
 
Kónya Ferenc, a Climate Action füzéri projektjének projekt menedzsere elmondta, a faültetés mellett számos aktivitás várható a partneri együttműködés keretében: „A 60 darab facsemete elültetésével megalapoztuk közös jövőnket. A KSI Vezetőségével kidolgoztunk egy programot, melynek keretében minden hónapban díjazzuk majd az Egyesület sportágainak legtehetségesebb-, valamint legjobb teljesítményt nyújtó sportolóit, akiket egy-egy, névre szóló facsemetével ajándékozunk majd meg, melyek szintén Füzéren kerülnek majd elültetésre. Ezzel is a sport- és a fenntarthatóság erősítését kívánjuk elősegíteni.”
 
A Climate Action füzéri-, "LevegőLegelő" projektjének keretében 3,26 HA területen, 19.000 darab (kocsánytalan tölgy-, korai-és mezei juhar-, valamint berkenye) facsemete elültetésére kerül sor. Örömünkre szolgál, hogy a Központi Sport- és Ifjúsági Egyesület elsőként csatlakozott a projekthez, megalapozva a fenntarthatóság fontosságának sport általi közlését, melynek nagy jelentőséget tulajdonítunk társadalmunk érdekében.