5+1 tipp a zero waste életmódhoz

5+1 tipp a zero waste életmódhoz

#1 Felejtsd el örökre a műanyag palackod
Tudtad, hogy a boltban eladott palackozott vizek 40%-a valójában csapvíz, amiért fizetsz? Magyarország 95%-án az ivóvíz kiváló minőségű, de a biztonság kedvéért beszerezhetsz egy vízszűrőt is. A műanyag palack helyett pedig szerezz be egy üveg, fém, vagy bármilyen más, többször használható kulacsot.

#2 Fektess be pár vászonzsákba
Ismered a kasszánál lévő nejlon zacskókat? Na azokat kerüld el messziről. Pár száz forintért tudsz szerezni szuper, akár egyedi vászonzsákocskákat is! Vásárolj velük zöldséget, gyümölcsöt, magvakat és még (majdnem) minden mást. Ráadásul nem csak a bolygónk, hanem a pénztárcád is megköszöni a használatukat.

#3 Elvitelhez használd a saját ételhordódat
Elsőre talán furcsa lehet így kérni, de hidd el, hogy senki sem fog csúnyán nézni rád, sőt! A tipikus műanyag csomagolást és evőeszközöket így megspórolod magadnak, a boltnak és a Földnek is!

#4 Vásárolj helyi termelőktől
Az alapanyagaid frissebbek, finomabbak és tápanyagban dúsabbak lesznek. Nem kell mesterségesen tartósítani őket és a szállítással okozott szennyezést is megspórolod. Ezen felül pedig a helyi gazdaságot támogatod, nem pedig a multimilliárdos cégeket.

#5 Kerüld az egyszer használatos műanyagokat
A műanyag evőeszközök, szívószálak, tányérok és poharak ellepik az óceánt, végül pedig a teknősök hasában landolnak. Szerezz be magadnak többször felhasználható evőeszközöket, egy rozsdamentes acél szívószálat és kulacsot – így rengeteg műanyagtól mentve meg magadat és a teknősöket is.

+1 ÚJRAHASZNOSÍTÁS

Egyértelmű, hogy kéne csinálnunk, de mi magyarok kifejezetten gyengék vagyunk benne. Változtassunk ezen és ha van rá lehetőséged, mindig gyűjtsd a szemetedet szelektíven. Ha többet szeretnél tudni a témáról, ajánlom ezt a rövid ismertetőt.