100HA HUNERDŐ – EGYÜTT, KÖZÖSEN A KLÍMAVÁLTOZÁS ELLENI KÜZDELEMBEN ÉS FENNTARTÓ KÖRNYEZETÜNK ÁLLAPOTÁNAK JAVÍTÁSÁBAN

100HA HUNERDŐ – EGYÜTT, KÖZÖSEN A KLÍMAVÁLTOZÁS ELLENI KÜZDELEMBEN ÉS FENNTARTÓ KÖRNYEZETÜNK ÁLLAPOTÁNAK JAVÍTÁSÁBAN

A Climate Action 2024. februárjában mutatta be a 100 HA – HUNERDŐ nevet viselő projekjét, mely nem csupán egy kezdeményezés, hanem egy elköteleződés Magyarország klímaváltozással kapcsolatos kihívásainak kezelésére és a fenntartható jövő megteremtésére.

Célunk, hogy a projektben résztvevők aktívan tegyenek a környezetvédelemért és a fenntarthatóságért, mely nem csupán egyszeri-, hanem egy hosszú távú elköteleződés. Nem csupán egy erdőt ültetünk, hanem közösséget építünk! A 100HA HUNERDŐ projekt fontos szerepet játszik a helyi ökoszisztémák-, a biológiai sokféleség megőrzésében valamint az összefogás révén példamutató jelleggel bír a klímaváltozás elleni közös küzdelemben.
 
Magyarországon 2024. január 1-től vált hatályossá az ESG (Environmental, Social and Governance)-törvény, amely olyan szabályokat- és előírásokat határoz meg, amelyek ösztönzik a vállalatokat a fenntartható finanszírozásra és az egységes vállalati felelősségvállalásra. A Climate Action által megvalósított projektek szakmai számításokon alapulnak és megfelelnek az ESG-törvény által előírt követelményeknek.
 
A vállalkozások számára a projekt részvételének certifikációját vagy tanúsítványát kínáljuk, mely nem csupán azt jelenti, hogy megfelelnek a törvényi előírásoknak és szabályozásoknak, hanem lehetőséget ad arra is, hogy beépítsék ezt a részvételt a vállalati társadalmi felelősségvállalási (CSR) programjuk kommunikációjába.
 
A projekt során, termőhelytől- és célállománytól függően körülbelül 5000 db/ha csemetét tervezünk elültetni, tehát összesen nagyjából. 500 ezer db-ot. Elsősorban az erdő vázát alkotó tölgy- (kocsánytalan, kocsányos, molyhos és cser) és gyorsan növő juhar-, kőris fajokat, de pionír fafajokat (nyír, fűz), valamint színező elemként vadgyümölcsöket (vadalma, vadkörte, berkenyék) is kívánunk telepíteni. 100 éves időtávon, 100HA területen a várható szénmegkötés 14 000 t C körül alakul (140 t C/ha, azaz 513 t CO2/ha) a termőhelytől-, fafajoktól-, az időközben váratlan hatásoktól-, beavatkozástól-és a klímaváltozás további alakulásától függően.
 
A 100HA HUNERDŐ projekt részeként létrehoztuk nagykövet programunkat, amely a Zöld Nagykövet Program nevet viseli, ennek keretében olyan neves szakemberek-, sportolók hirdetik a környezetvédelem- és a fenntarthatóság fontosságát, akik, hitelességüknél fogva a társadalom széles köréhez elérnek, példamutató magatartásuk által pedig felhívják a figyelmet a klímavédelemre.
 
„Magyarországon olyan egyedülálló lehetőségeket kínál a 100HA HUNERDŐ projektünk, amely által egyértelmű iránymutatást kaphatunk a globális klímacélok elérése érdekében. Továbbá rávilágít arra is, hogy milyen rendkívüli szerepet töltenek be erdeink életközösségünkben.” – jellemezte a projekt egyediségét Dr. Gremsperger Gábor, a Climate Action ügyvezetője.